A csodálatos tejberizs és társai

Kicsit hosszabb kihagyás után írok megint, a szünet oka főleg az volt, hogy már megosztott receptjeimet csináltam újra mostanában, cheesecake-et, tiramisù-t, meg olyasmit, amit túlságosan egyszerű desszertnek ítéltem: tejberizst, ill. a belőle készíthető rizskoch-ot, gyümölcsrizst, és legutóbb tortát is. Végül egy barátom figyelmeztetett, hogy sokan - beleértve őt is - kíváncsiak lennének egy tejberizses bejegyzésre is, íme.
A tejberizzsel kapcsolatban csak egyre kell odafigyelni, hogy ne égjen oda. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon makacsul tud odaégni, amit még hosszú áztatás és gondos súrolás is nehezen tud eltávolítani, szóval ez egy olyan recept, hogy azt a 20 percet, amíg elkészül, ott kell tölteni a konyhában. 
A tejberizs magában is finom, melegen vagy hidegen, fahéjjal vagy kakaóval, de gyümölcsrizsként kifejezetten szeretjük. A kész tejberizst ilyenkor tejszínhabbal lazítjuk, összevágott gyümölcsöket teszünk bele és behűtve fogyasztjuk. A másik variáció a rizskoch, amikor tojással gazdagítjuk és megsütjük; savanykás lekvárral kitűnő vacsora lehet.
A hétvégén tortát is csináltam belőle Lajos Mari receptje alapján, ahol diós-csokis piskóta alapra került a tejszínhabbal elkevert, zselatinnal szilárdított vaníliás tejberizs, a tetejére pedig bogyós gyümölcsöket tettem.

Tejberizs

Hozzávalók (4 személyre):
  • 250 g rizs
  • 200 ml víz
  • csipet só
  • 80 g cukor
  • 1 liter tej
  • 2 tk. vanília-kivonat
  • citromhéj (ízlés szerint)

A rizst feltesszük főni a sós vízben, addig főzzük, amíg elfővi a levét, ekkor hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a citromhéjat és a vanília-kivonatot. Addig főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul (rizsfajtától függ, de kb. 20-30 perc).



Rizskoch

Hozzávalók (6 személyre):
  • tejberizs a fenti hozzávalókból
  • 50 g vaj
  • 5 tojás

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A kész tejberizsben még melegen elkeverjük a vajat. Kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat beledolgozzuk a kihűlt tejberizsbe, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizses masszához. Kivajazott sütőtálba töltjük és 40 perc alatt készre sütjük.

Gyümölcsrizs

Hozzávalók (4 személyre):
  • 125 g rizs
  • 100 ml víz
  • csipet só
  • 40 g cukor
  • 500 ml tej
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • citromhéj
  • 200 ml tejszín
  • 300 g vegyes idénygyümölcs

A tejberizst a fenti módon megfőzzük, majd kihűtjük. A gyümölcsöket megmossuk, ha kell, apróbb darabokra vágjuk. A tejszínt habbá verjük, óvatosan a rizshez keverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt is. Fogyasztás előtt behűtjük.