A tiramisù a férjem kedvence, ezért viszonylag sokat készítem, az eredeti olasz recept alapján. Furcsa, hogy - bár viszonylag újkeletű receptről van szó, és így a pontos elkészítési mód könnyen hozzáférhető - még egyetlen étteremben sem sikerült igazán jó tiramisù-t ennünk. Általában túl édes, vagy nem elég habos, könnyű a krém, és volt már olyan is, hogy egyáltalán nem volt benne kávé...
Az eredeti recept a Velence melletti Treviso-ból származik, egy ottani étterem chef-je készítette először az 1960-as években. Az anekdota szerint hirtelen egy nagy létszámú csoport jelentkezett be vacsorára, és a kevés rendelkezésre álló hozzávalóból kellett csinálni valami desszertet, így született meg a tiramisù. Tiramisù olaszul azt jelenti, hogy "Dobj fel!" vagy "Vidíts fel!", és tényleg, egy kis tiramisù bármikor jobb kedvre derít... 😉
A tiramisù-t egyszerű elkészíteni, csak a babapiskóta minőségére kell odafigyelni, mert némelyik itthon kapható kemény marad, mint a kő, hiába áztatja az ember, mások meg eláznak. A kulcsszó Savoiardi, ez volt az eredeti tiramisù-ban is. Szerencsére ma már sok helyen lehet kapni, többek között a Lidl-ben is, én is innen szerzem be évek óta.
A tiramisù nem igazán gyerekbarát desszert, kávé is kell bele, meg szeszes ital (eredetileg Marsala, én rummal csinálom), de ha gyerekek is fogyasztják, akkor lehet koffeinmentes kávéból és rumaromával készíteni, vagy opcionálisan kávé helyett kakaóval (bár ezt már nem nevezném tiramisù-nak... 😆).
Még egy fontos dolog: mivel nyers tojás van benne, nagyon oda kell figyelni a tojások minőségére, frissességére és a desszert hűtésére, főleg nyáron. Készítés előtt a tojások frissességét ellenőrizzük le úgy, hogy egy pohár vízbe helyezzük őket. Ha lent maradnak, frissek, ha felemelkednek, akkor nem szabad őket felhasználni!
Az eredeti recept a Velence melletti Treviso-ból származik, egy ottani étterem chef-je készítette először az 1960-as években. Az anekdota szerint hirtelen egy nagy létszámú csoport jelentkezett be vacsorára, és a kevés rendelkezésre álló hozzávalóból kellett csinálni valami desszertet, így született meg a tiramisù. Tiramisù olaszul azt jelenti, hogy "Dobj fel!" vagy "Vidíts fel!", és tényleg, egy kis tiramisù bármikor jobb kedvre derít... 😉
A tiramisù-t egyszerű elkészíteni, csak a babapiskóta minőségére kell odafigyelni, mert némelyik itthon kapható kemény marad, mint a kő, hiába áztatja az ember, mások meg eláznak. A kulcsszó Savoiardi, ez volt az eredeti tiramisù-ban is. Szerencsére ma már sok helyen lehet kapni, többek között a Lidl-ben is, én is innen szerzem be évek óta.
A tiramisù nem igazán gyerekbarát desszert, kávé is kell bele, meg szeszes ital (eredetileg Marsala, én rummal csinálom), de ha gyerekek is fogyasztják, akkor lehet koffeinmentes kávéból és rumaromával készíteni, vagy opcionálisan kávé helyett kakaóval (bár ezt már nem nevezném tiramisù-nak... 😆).
Még egy fontos dolog: mivel nyers tojás van benne, nagyon oda kell figyelni a tojások minőségére, frissességére és a desszert hűtésére, főleg nyáron. Készítés előtt a tojások frissességét ellenőrizzük le úgy, hogy egy pohár vízbe helyezzük őket. Ha lent maradnak, frissek, ha felemelkednek, akkor nem szabad őket felhasználni!
- 3 tojás
- 250 g mascarpone
- 60 g cukor
- csipet só
- 150 ml kávé
- 1-2 ek. rum vagy 1 tk. rumaroma
- 18-20 db (150 g) Savoiardi babapiskóta
- 1 ek. holland kakaó (a képről sajnos kifelejtettem... 😓)
Lefőzzük a kávét (én most jó minőségű instantból csináltam), egy nagyobb edénybe tesszük, hozzáadjuk a rumot (vagy rumaromát).
A tojásokat kettéválasztjuk. Először a fehérjéket a csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukor másik felével habosra-fehérre keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, és azzal is gondosan kikeverjük.
A mascarponés krémet kicsit fellazítjuk egy kanálnyi fehérjehabbal, majd óvatosan hozzákeverjük a többit is.
Előkészítünk egy közepes üveg vagy porcelán tálat, vékony réteg krémet kenünk az aljára. A langyosra hűlt kávéba egyenként belemártogatjuk a babapiskóták mindkét oldalát és kirakosgatjuk vele a tál alját.
Erre jön a maradék krém fele, majd újabb réteg babapiskóta, ezúttal az előző rétegre merőlegesen rakosgatva.
Bekenjük a maradék krémmel, és kakaót szitálunk a tetejére.
Frissentartó fóliával befedjük és legalább 4-6 órát hűtjük. A hosszú hűtésre azért van szükség, mert egyrészt a hűtőben a krém állaga kicsit megváltozik, kicsit megszilárdul-habosodik, másrészt a babapiskótának kell ennyi idő, hogy felvegyen a krém nedvességéből annyit, hogy krémesre puhuljon. Ja, és az ízek is összeérnek. 😋
A tojásokat kettéválasztjuk. Először a fehérjéket a csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukor másik felével habosra-fehérre keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, és azzal is gondosan kikeverjük.
A mascarponés krémet kicsit fellazítjuk egy kanálnyi fehérjehabbal, majd óvatosan hozzákeverjük a többit is.
Előkészítünk egy közepes üveg vagy porcelán tálat, vékony réteg krémet kenünk az aljára. A langyosra hűlt kávéba egyenként belemártogatjuk a babapiskóták mindkét oldalát és kirakosgatjuk vele a tál alját.
Erre jön a maradék krém fele, majd újabb réteg babapiskóta, ezúttal az előző rétegre merőlegesen rakosgatva.
Bekenjük a maradék krémmel, és kakaót szitálunk a tetejére.
Frissentartó fóliával befedjük és legalább 4-6 órát hűtjük. A hosszú hűtésre azért van szükség, mert egyrészt a hűtőben a krém állaga kicsit megváltozik, kicsit megszilárdul-habosodik, másrészt a babapiskótának kell ennyi idő, hogy felvegyen a krém nedvességéből annyit, hogy krémesre puhuljon. Ja, és az ízek is összeérnek. 😋