Egy kollégám hívta fel a figyelmemet rá, hogy még nincs brownie recept a blogon, ezért ezt sürgősen pótolnom kellett. A jó brownie mindenkinek mást jelent, van aki sütiszerűbben szereti, van aki szinte folyósan, nekem a kettő közötti, nagyon lágy, szájban szétomlós verzió jön be. Ezért ebben a receptben kevés liszt van, a zsiradék fele olaj, és jó minőségű, átlagban legalább 60%-os étcsokoládét használok. Az elkészítés nagyon egyszerű, csak a sütésnél kell odafigyelni, hogy semmiképp se süssük túl, mert akkor száraz lesz.
Hozzávalók 16 szelethez:
- 56 g vaj
- 60 ml olaj
- 225 g étcsokoládé
- 50 g kristálycukor
- 50 g barnacukor
- 3 tojás
- 2 tk. vanília aroma
- 83 g liszt
- 1 kk. só
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra. Egy kisméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy minden oldalán kilógjon.
Egy magasabb falú edényben kevés vizet melegítünk és egy fémtálat helyezünk a tetejére. A vízgőz fölött felolvasztjuk a vajat az olajjal, beletesszük a kétféle cukrot és addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik.
Ekkor beletördeljük a csokoládét és azt is felolvasztjuk és simára keverjük.
Ezután jön bele a vanília aroma, majd a só. Leszedjük a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, azzal is simára keverjük. Nagy mozdulatokkal kevergetjük, míg langyosra hűl, ekkor egyenként beledolgozzuk a tojásokat, amíg a tészta teljesen fel nem veszi és fényessé és egyneművé nem válik.
Ekkor az előkészített tepsibe töltjük és 18-20 percig sütjük. Akkor lesz jó, ha még lágynak tűnik és a beleszúrt tű nem teljesen tisztán jön ki belőle. Kivesszük a sütőből, a sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből és deszkára helyezzük, itt hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után szeleteljük.