Felfordított szilvás sütemény

Itt a Stranger Things 3. évada, és mindannyian kíváncsian várjuk, hogy vajon mit tartogat számunkra idén az Upside Down. Így hát jöjjön most egy "upside down cake" szilvából (igény szerint más idénygyümölcsből is isteni). A recept 20 cm-es tortaformához való, de ha ez az adag túl gyorsan elfogy, a hozzávalóknál zárójelben megadom a 24-26 cm-es tortaformához való mennyiségeket is. 

Hozzávalók:

  • 65 (110) g cukor
  • 90 (150) g kókuszzsír (szilárd halmazállapotú)
  • 2 tojás
  • 40 (65) ml zabtej (vagy más növényi tej)
  • 1 (1,5) kk. vanília aroma
  • 90 (150) g teljes kiőrlésű liszt
  • 30 (50) g finomliszt
  • 1 (1,5) púpozott kk. sütőpor
  • csipet só
  • fahéj
  • 400 (650) g szilva (sárgabarack, őszibarack...etc.)

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Vágott oldalukkal lefelé kirakjuk a tortaforma alját. Megszórjuk fahéjjal.

A liszteket összekeverjük a sütőporral és a sóval, a zabtejbe beleöntjük a vanília aromát. A kókuszzsírt kihabosítjuk a cukorral. Ez egy fontos lépés, mert a habosítás során nem csak az a cél, hogy a cukor feloldódjon, hanem hogy kis levegőbuborékokat vigyünk bele, ami segít majd, hogy a tészta szép magasra feljöjjön. Viszont a kókuszzsírral annyira nem egyszerű, mert 24 fokon olvad, szóval ebben a nagy melegben hűtőbe kellett raknom, amitől viszont olyan kemény lett, mint a kő :) Szóval, ha épp nagy meleg van, akkor először hűtsük be jól, aztán használat előtt negyedórával vegyük ki, hogy használható legyen. Magasfalú edényben dolgozzunk, és mielőtt nekiesnénk a robotgéppel, villával törjük át. Így már kellően ki lehet habosítani.

Utána egyenként üssük bele a tojásokat, vékony sugárban csorgassuk bele a zabtejet és apránként adjuk hozzá a lisztet. A tésztát öntsük a szilvára, egyengessük el, majd 35 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. Ha kész, szedjük ki és a formában hagyjuk kihűlni.

Itt ne siessünk, mert ha korán fordítjuk meg, a tészta összeesik és elázik, nem szép látvány. Ha kihűlt, tegyük vágódeszkára, késsel óvatosan válasszuk le a süteményt a forma oldaláról, emeljük le a karikát és a tetejére egy másik vágódeszkát rakva határozott mozdulattal fordítsuk meg. Most már leemelhetjük róla a tortaforma alját, és nagyon óvatosan lehúzhatjuk róla a sütőpapírt is.