Barackos sütemény

Ennek a gyors nyári sütinek a receptjét itt találtam, cukorhelyettesítőkkel készítve könnyen cukormentessé is varázsolható. Puha, omlós süti, bármilyen gyümölcsből finom. Én a fele mennyiségű cukrot sötét barnacukorral helyettesítettem, ez adott neki még egy kis plusz ízt. Még gazdagabb, ha a liszt egy részét darált dióval váltjuk ki, de akkor érdemes az olaj mennyiségét arányosan csökkenteni.

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g barnacukor
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tasak (12 g) sütőporű
  • csipet só
  • 200 ml zabtej vagy más növényi tej
  • 1 tk. vanília aroma
  • 120 ml kókuszolaj (napraforgóolaj is jó)
  • 500 g őszibarack (tisztítva)
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A barackot meghámozzuk és kockára vágjuk. A 3 egész tojást a cukrokkal felverjük. A robotgép legmagasabb fokozatán elég hosszan verjük, hogy kemény, tartós habot kapjunk (kb. 5 perc).

A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, rászitáljuk a tojáshabra és fakanállal óvatosan elkeverjük benne. A vaníliát belekeverjük a tejbe, és apránként, az olajjal felváltva adagoljuk a tésztához. A tésztát a formába töltjük és megszórjuk az összevágott barackkal. 40 percig sütjük (tűpróba!).