Szülinapom volt a múlt héten, és a családi ünneplésre én készítettem a tortát. Lajos Mari 66 Torta c. könyvében keresgéltem, és megakadt a szemem a grillázsos epertortán. Mivel a 3 éves unokahúgom nem nagyon szereti a kemény ennivalókat és a grillázs amúgy is nagyon édes, ezért valami alternatívát kerestem. A dió viszont szerintem nagyon jól passzol az eperhez, ezért úgy módosítottam a receptet, hogy a vaníliakrém helyett diókrémet tettem bele. Nagyon finom lett... 😊
A hozzávalókat 20 cm-es tortához adom meg, 26 cm-eshez a mennyiségeket osszuk el 0,6-tal.
Hozzávalók (20 cm átmérőjű kapcsos tortaformához):
a piskótához
- 3 tojás
- 90 g finomliszt
- 90 g kristálycukor
- 100 g darált dió
- 120 ml tej
- 25 g vaníliás pudingpor
- 2 tk. rumaroma
- 60 g puha vaj
- 50 g porcukor
- 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
- 120 ml habtejszin
- 400 g eper
- 100 ml eperlekvár
- 200 ml habtejszín
- 1 tasak vaníliás cukor
- a díszítéshez pár szem eper és fél dióbél
Az esemény előtt legalább egy nappal, de inkább kettővel piskótatortát sütünk. Amikor teljesen kihűlt (vagy másnap), 3 lapra szeljük.
A krémhez felforraljuk a tejet a pudingporral és a rumaromával, belekeverjük a darált diót és sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a Bourbon vaníliás cukorral, a tejszínt kemény habbá verjük. A vajas keverékhez apránként adagoljuk a diós pudingkrémet, majd óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot is.
A lekvárt felforrósítjuk és szitán áttörjük (nem muszáj, de így jobban el lehet oszlatni). Az epret apró darabokba vágjuk.
A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral (az oldalán is, én nem tettem és megbántam...) és belehelyezzük az alsó lapot. Megkenjük a lekvárral, megkenjük a krém felével, megszórjuk az eper felével.
Ráhelyezzük a második lapot és az előbbi sorrendet ismételjük. Végül a felső lappal betakarjuk, és azt is megkenjük lekvárral. Hűtőben pihentetjük 6-12 órát. Az esemény napján a tejszínhabot a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A tortáról leemeljük a tortakarikát, a tortát átcsúsztatjuk a szervírozó tálra és mindenhol egyenletesen bevonjuk a tejszínhabbal. A maradék tejszínt habzsákba töltjük, habrózsákat nyomunk a tetejére, és fél diókkal és eprekkel díszítjük. Én mentalevélkéket is raktam rá.
A lekvárt felforrósítjuk és szitán áttörjük (nem muszáj, de így jobban el lehet oszlatni). Az epret apró darabokba vágjuk.
A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral (az oldalán is, én nem tettem és megbántam...) és belehelyezzük az alsó lapot. Megkenjük a lekvárral, megkenjük a krém felével, megszórjuk az eper felével.
Ráhelyezzük a második lapot és az előbbi sorrendet ismételjük. Végül a felső lappal betakarjuk, és azt is megkenjük lekvárral. Hűtőben pihentetjük 6-12 órát. Az esemény napján a tejszínhabot a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A tortáról leemeljük a tortakarikát, a tortát átcsúsztatjuk a szervírozó tálra és mindenhol egyenletesen bevonjuk a tejszínhabbal. A maradék tejszínt habzsákba töltjük, habrózsákat nyomunk a tetejére, és fél diókkal és eprekkel díszítjük. Én mentalevélkéket is raktam rá.
Bezsebeljük a gratulációkat. 😄