Aszalt szilvás - diós sütemény

Ezt a receptet az utóbbi időben többször is megsütöttem, mert nagyon tetszik a dió és aszalt szilva párosítás. Sötét barnacukrot használtam, mert így intenzívebb íze van. Hedonisták a dió egy részét helyettesíthetik apróra vágott feketecsokival, nagyon finom úgy is. A recept innen van, kis átalakítással használtam. Nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető sütemény.

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 100 g sötét barnacukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 150 ml tej
  • 150 g vaj
  • 90 g teljes kiőrlésű liszt
  • ½ tasak sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • ½ mk. szerecsendió
  • ½ mk. szegfűbors
  • 150 g dió
  • 120 g aszalt szilva
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy 24-26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A diót (vagy más diófélét) aprítógépben durvára daráljuk, az aszalt szilvát apró darabokra vágjuk. A vajat felolvasztjuk és a lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel. 
A tojásokat kihabosítjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a vaníliát, a tejet és a vajat, majd a fűszeres lisztet. 
Végül belekeverjük a diót és az aszalt szilvát (opcionálisan a feketecsokit). 
A tortaformába töltjük és kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután langyosra hűlt, vékonypengéjű késsel óvatosan körbevágjuk és leemeljük a forma oldalát.

Variáció:
20 cm-es formában sütve a sütemény magasabb lesz (vigyázat, a sütési idő így hosszabb!), így kihűlés után óvatosan két lapra szelve szilvalekvárral tölthetjük. A tetejét bevonhatjuk csokoládéval, díszíthetjük fél dióbelekkel, és így dekoratív torta is készülhet belőle.