Málnás-túrós pite

Túrós finomságok c. sorozatunk következő darabja ez a túrós pite. Az eredeti recept innen van, de azóta jelentősen átalakult. Elég gyorsan elkészíthető, és garantált siker. Én most félig teljes kiőrlésű lisztből és nagyobbrészt xilittel sütöttem, de természetesen működik hagyományos alapanyagokkal is. Málna helyett más gyümölccsel is finom, pl. ananásszal, vagy vegyes bogyós gyümölcsökkel (neadjisten mazsolával is jó lehet, már aki szereti).

Hozzávalók (egy 23x30-es tepsihez, 20 nagyobb szelet):

a tésztához
  • 150 g finomliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
  • 160 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 40 g xilit (porcukor állagú)
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 ek. (50 g) tejföl
  • 1 tojássárgája
a töltelékhez
  • 1 kg tehéntúró
  • 150 g tejföl
  • 70 g xilit
  • 100 g búzadara
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 ek. citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 200 g (fagyasztott) málna
a tetejére
  • 1 tojásfehérje
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tepsit kivajazzuk-lisztezzük, vagy kibéleljük sütőpapírral. Először elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat a málna kivételével jól összekeverjük, végül óvatosan belekeverjük a málnát is. Félretesszük, amíg elkészítjük a tésztát.



A kétféle lisztet, a sütőport és a csipet sót összekeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal. hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk.



Két részre osztjuk a tésztát, az egyik felét vékonyra (2-3 mm) kinyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, és simára lenyomkodjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük és kb. 35 percig sütjük (tűpróba!).


A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük.