Az utóbbi időben sokat utazom, és amikor itthon vagyok, nem sok időm marad konyhatündérkedni, ezért olyan receptet kerestem, ami könnyen és gyorsan elkészíthető, és nem utolsósorban finom. Mivel nagyon szeretjük a túrós süteményeket, erre esett a választás. A recept innen származik, és ha nem is ötperces, de sütéssel együtt 40 perc alatt elkészíthető. Aki szereti, mazsolával is csinálhatja, én most bogyós gyümölcsöket használtam, de magában is nagyon finom sütemény.
Hozzávalók (20 szelethez, ill. egy 25x35-ös tepsihez):
- 500 g túró
- 450 g tejföl
- 1 tk. vanília-aroma
- 1 púpozott tk. reszelt citromhéj
- 100 g puha vaj
- 100 g (nyírfa)cukor
- 6 tojás
- 120 g liszt
- 1 tasak sütőpor
- 150 g bogyós gyümölcs (ízlés szerint)
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Én nem szeretem, ha a túró csomókban marad a tésztában ezért először a túrót a tejföllel lazítva botmixerrel pürésítem. Ha krémes túrót vettünk, akkor ez a lépés kihagyható. Belekeverjük a vaníliát és a citromhéjat.
A vajat kihabosítjuk a cukorral, egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat. A sütőport elkeverjük a liszttel és több részletben a vajas keverékhez adjuk, csomómentesre eldolgozzuk.
Végül hozzáadjuk a túrós-tejfölös masszát. Tepsibe töltjük, megszórjuk a gyümölccsel és 30 percig sütjük (tűpróba!).
Ha kicsit kihűlt, a sütőpapír segítségével deszkára emeljük és szeleteljük.