Cseresznyés clafoutis

A clafoutis (ejtsd: klafuti) francia sütemény, mely hagyományosan fekete cseresznyéből készül. Tejes pitének szokták fordítani, de valójában egy palacsintaszerű tésztában sült gyümölcsös lepényről van szó. Eredetileg magozatlan cseresznyével készítik, mert a cseresznyemag egy amigdalin nevű ciánszármazékot tartalmaz, ami sütés közben mandula-aromát ad a süteménynek. Bár ennek következtében a franciák még nem haltak ki ciánmérgezésben, én azért inkább kimagoztam a cseresznyét, és csöppnyi mandula-aromával pótoltam az amigdalint. Rendkívül egyszerű készíteni, és bármilyen savanykás, piros gyümölcsből nagyszerű. A receptet itt találtam.

Hozzávalók:
  • 600 g cseresznye
  • 4 tojás
  • 60 g cukor (én barnát használtam)
  • csipet só
  • 240 ml tej
  • 100 g liszt
  • 1 kk. mandula aroma
  • 1 kk. vanília aroma
  • 30 g olvasztott vaj
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 26 cm átmérőjü kerek formát kivajazunk, kilisztezünk. (Nekem nem volt ekkora méretű kerek formám, úgyhogy egy 25x25-ös szögleteset használtam.) A tészta hozzávalóit összekeverjük, palacsintatészta jellegű tésztát kapunk. Félretesszük.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és a sütőformába helyezzük. 
Óvatosan ráöntjük a tésztát.
40 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből, 10 percet pihentetjük, aztán forrón, langyosan vagy behűtve tálaljuk. Aki szereti, porcukrot is hinthet rá.