Nagyon melegre fordult az idő, ilyenkor különösen jól esik egy hűsítő, joghurtos édesség. Ez egy egyszerűen, sütés nélkül elkészíthető torta, a gyümölcsök idénynek megfelelően variálhatóak, és a tortaalap is a kedvenc kekszünkből készíthető. A tortát előző nap kell elkészíteni, aznap csak a díszítés kerül rá. Az eredeti recept Lajos Mari 66 Torta c. könyvéből való.
Igény szerint könnyedén elkészíthető gluténmentes, cukormentes vagy akár laktózmentes változatban is.
Hozzávalók (egy 24-26 cm-es kapcsos tortaformához):
a tortaalaphoz:
- 1 csomag Zabfalatok
- 50 g dió
- 50 g mandula
- 150 g vaj
a krémhez:
a díszítéshez:
- 4 nagyobb kiwi
- ½ tasak tortazselé
- 1 ek. cukor
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A kekszet és a magvakat megdaráljuk, a vajat megolvasztjuk. A darált kekszet és magvakat összekeverjük az olvaszott vajjal, majd a tortaformába nyomkodjuk. Egy órára behűtjük.
A zselatint beáztatjuk 100 ml vízbe.
A joghurtot, a túrót, a porcukrot, a vanilincukrot, a citrom héját és levét botmixerrel simára mixeljük.
A zselatint az áztatóvízzel együtt felolvasztjuk (nem forraljuk!), hagyjuk pár percet hűlni, majd egy merőkanálnyi joghurtos krémet keverünk hozzá. Ezután hozzákeverjük a maradék krémhez. 10 percre hűtőbe tesszük, addig megtisztítjuk az epret és kis darabokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtos krémhez hozzákeverjük a tejszínhabot. Az időközben megdermedt tortaalapra simítunk egy réteget, megszórjuk az eperrel, majd rátesszük a maradék krémet. Elsimítjuk a tetejét és egy éjszakára behűtjük.
A joghurtot, a túrót, a porcukrot, a vanilincukrot, a citrom héját és levét botmixerrel simára mixeljük.
A zselatint az áztatóvízzel együtt felolvasztjuk (nem forraljuk!), hagyjuk pár percet hűlni, majd egy merőkanálnyi joghurtos krémet keverünk hozzá. Ezután hozzákeverjük a maradék krémhez. 10 percre hűtőbe tesszük, addig megtisztítjuk az epret és kis darabokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtos krémhez hozzákeverjük a tejszínhabot. Az időközben megdermedt tortaalapra simítunk egy réteget, megszórjuk az eperrel, majd rátesszük a maradék krémet. Elsimítjuk a tetejét és egy éjszakára behűtjük.
Másnap a kiwiket meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és kirakjuk velük a torta tetejét. Én kívülről indultam befelé, de fordítva is lehet. A tortazselét a cukorral és 150 ml vízzel felforraljuk, egy percig főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha kezd sűrűsödni, vékonyan bevonjuk vele a torta tetejét. Félórára behűtjük, majd tálaljuk.