Epres-vaníliás tiramisù változat

A tiramisù nagy kedvenc itthon, és most, hogy itt az eperszezon, gondoltam, kipróbálom, milyen egy kicsit lágyabban-epresen. A kávét nem akartam teljesen kihagyni, de vaníliás tejeskávéra (koffeinmentes) változtattam, a rum kimaradt és jött bele sok finom eper, így teljesen gyerekbarát változat lett belőle. Nagyon finom az eper enyhe savanykás íze benne, és annak is megfelel, aki kevésbé rajong a kávéért, mert a vaníliás tejeskávé íze nem annyira markáns. Ha mégis inkább az eredetit készítenéd, akkor itt találod.

Hozzávalók 4-6 személyre:
  • 100 ml tej
  • 1 vaníliarúd
  • 40 ml (1 espresso csésze) koffeinmentes kávé
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukor
  • 3 tojás
  • kb. 20 db Savoiardi babapiskóta
  • 250 g eper
  • kakaó a szóráshoz
A vaníliarudat felhasítjuk, óvatosan kikaparjuk belőle a magokat. A vaníliapépet a tejhez keverjük és pár percig forraljuk. Közben lefőzzük a kávét és a vaníliás tejhez keverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor felével és egy csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a cukor másik felével fehéredésig verjük. A mascarponét a sárgájához adjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérje-habot is.

Az epret megmossuk, megtisztítjuk és negyedekre/kisebb darabokra vágjuk. Egy négyszögletes üvegtálba kevés krémet simítunk, majd a tejeskávéba mártogatott babapiskótával kirakjuk az alját. Erre jön egy réteg krém (a maradék krém fele), majd az eper.
Újabb tejeskávés babapiskóta-réteg következik, az előző rétegre merőlegesen, majd a maradék krém. A tetejét elsimítjuk és beszórjuk kakaóporral. Fogyasztásig 2-3 órára behűtjük.