Répatorta

Húsvétra répatortát csináltam. A répatortának általában az a baja, hogy túl száraz és édes, úgyhogy az elsődleges feladat az volt, hogy ezeket a buktatókat kiküszöböljem. Sokféle receptet olvastam, a végső receptet ebből és ebből a receptből kombináltam össze, lényegesen kevesebb cukorral. Az eredmény nagyon finom, nedves és puha tészta lett.

Hozzávalók (egy 20 cm-es kapcsos tortaformához):
  • 2 tojás
  • 100 g barnacukor
  • 150 ml kókuszolaj
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 citrom héja
  • 1 mandarin
  • 130 g liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 kk. só
  • 1 tk. fahéj
  • 200 g reszelt répa
  • 75 g dió durvára vágva
a tetejére
  • 100 g mascarpone
  • 100 g krémsajt
  • 1 púpozott tk. porcukor
  • citromhéj, narancshéj ízlés szerint
  • 1 tk. citromlé
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
Az előkészületek aprítógéppel csak pár percet vesznek igénybe. Aprítógépben durvára aprítjuk a diót. Utána a répát finomra aprítjuk, végül a meghámozott mandarint is pépesítjük. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. A tojást kihabosítjuk a cukorral.

Vékony sugárban hozzáadjuk az olajat, majd a vaníliát, a citromhéjat és a mandarint.
Több részletben hozzáadjuk a lisztet, majd a répát és végül a diót.
Az előkészített formába töltjük és 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan lehántjuk róla a sütőpapírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a krém hozzávalóit összekeverjük és megkenjük vele a tortát.
Aki szereti, rakhat bele mazsolát, felnőtt társaságban a krémbe jöhet narancslikőr is. A mandarin helyettesíthető naranccsal vagy ananásszal. Így is elég kiadós, de lehet dupla adagot sütni és középen is megtölteni a krémsajtos krémmel.