Az elmúlt hetek elég sok munkával teltek, ezért nem sok időm maradt sütögetni, de most, hogy kicsit lazult a munkatempó, rögtön összedobtam ezt a könnyű, kevert tésztát. Az eredeti recept a 2017-es Nagy Rámakönyvből való, ott Joghurtos-citromos úti sütemény néven fut, citromos cukorsziruppal és cukormázzal van leöntve. Mivel én a sok cukornak nem vagyok híve, ezért ezt kihagytam, a tésztába is csak fele mennyiséget tettem, és felturbóztam a körtével. A körte édessége jól illik a joghurtos-citromos savanykás tésztához, és végül egy nagyon könnyed édesség lett belőle, melynek már kétszer is nagy sikere volt.
Hozzávalók:
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Egy gyümölcskenyér formát kivajazunk-kilisztezünk. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, a körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk és apró kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk.
Az egész tojásokat a cukorral felhabosítjuk, amíg a cukor teljesen feloldódik benne.
Ekkor hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott vajat, a citromlevet és a citromhéjat, a lisztet és a körtét. Jól elkeverjük, formába töltjük és 65 percig sütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy tényleg átsült-e. Ha megsült, a formában hagyjuk langyosra hűlni, csak ezután borítjuk ki.
Az egész tojásokat a cukorral felhabosítjuk, amíg a cukor teljesen feloldódik benne.
Ekkor hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott vajat, a citromlevet és a citromhéjat, a lisztet és a körtét. Jól elkeverjük, formába töltjük és 65 percig sütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy tényleg átsült-e. Ha megsült, a formában hagyjuk langyosra hűlni, csak ezután borítjuk ki.