Dagasztás nélküli kenyér

A húsvéti időszak inkább a kalácssütésről szól, de mivel a kalácsreceptemet már közzétettem, most itt az ideje a leggyakrabban készített receptemnek. Idestova másfél éve csak ezt a kenyeret esszük, nagyon finom, és tetszés szerint variálható, hogy milyen liszttel készíti az ember. A teljes elkészítés 2 és fél órát vesz igénybe, de a tényleges munka nem több, mint 10 perc. És az érzés, hogy saját sütésű kenyeret eszünk nap mint nap, pótolhatatlan. 😊 
Nem eszünk sok kenyeret, de a félkilósat majdnem naponta meg kellene sütni, úgyhogy áttértünk a háromnegyed kilós változatra, ezt 2-3 naponta sütjük. Most a kedvenc lisztösszetételem a világos rozsliszt - teljes kiőrlésű búzaliszt - finomliszt 1:1:2 arányban. Ha sok teljes kiőrlésűt rakunk bele, akkor egy kicsit több víz kell a tésztába. Lehet sütni formában, vagy sütőlapon is, utóbbi esetben kicsit laposabb lesz a kenyér és rövidebb ideig kell sütni (10+20 perc).

Hozzávalók (egy 750 g-os kenyérhez): 
  • 450 g liszt 
  • 2 tk. só 
  • 380 ml langyos víz 
  • kevés méz 
  • 5 g friss élesztő (egy kocka rövidebb oldalának 3 mm-es darabja) 
A langyos vízben elkeverjük a mézet és feloldjuk az élesztőt. A sót elkeverjük a lisztben. Az élesztős keveréket a liszthez adjuk és addig keverjük, míg a liszt mindenhol átnedvesedik. Galuskatészta-sűrűségű tésztát kapunk.
Frissentartó fóliával lefedjük és meleg helyen (pl. a sütőben 35°C-on) 75 percet kelesztjük.

Ha megkelt, a frissentartó fóliát, amivel lefedtük, nedves oldalával lefelé a munkalapra tesszük, lisztezzük, majd a tésztát bőven lisztezve (nagyon lágy) a munkalapra borítjuk és téglalap alakúra nyomkodjuk.
 
Vízszintesen és függőlegesen is háromba hajtjuk, majd kizsírozott kenyérsütő formába tesszük és konyharuhával letakarva újabb 20 percig pihentetjük. (Ha annyira lágy a tészta, hogy nehezen mozgatható, akkor a fólia segítségével mozgatjuk.)

Közben a sütőt előmelegítjük 250°C-ra. 12 percig sütjük, majd a hőfokot 225°C-ra csökkentve újabb 23 percig sütjük. Ha kész, azonnal kiszedjük a formából és rácson hagyjuk kihűlni.