Halloween már régen elmúlt, de a sütőtök szezon még tart, és amikor megpillantottam egy magányosan árválkodó sütőtököt a hűtőben, eszembe jutott, hogy már régen ki akartam próbálni a sütőtökös pitét.
Tavalyelőtt New Yorkban kóstoltam egy sütőtöklevest, ami vaníliával és fahéjjal volt ízesítve, azóta én is úgy csinálom, mert istenien mennek hozzá ezek a fűszerek és még a férjem is megeszi, aki amúgy nem rajong a sütőtökért. 😃 Egyértelmű volt tehát, hogy a pite is hasonló ízesítésű lesz. Már csak az volt a kérdés, hogy mitől áll majd össze a töltelék, de kis internetes kutatás után kiderült, hogy általában angolkrém (custard) alapú tölteléket csinálnak. Végül ezt a receptet vettem alapul, drasztikusan kevesebb cukorral. A végeredmény elég fűszeres, de nekem nagyon ízlik (és a férjemnek is, aki rögtön kétszer kért belőle). Sajnos - ahogy látszik - a teteje megrepedt, valószínűleg azért, mert nem fokozatosan hűtöttem, mint a cheesecake-et, de az íze ettől még ugyanolyan finom. 😋 És egy kis tejszínhabbal díszítve senki nem fogja észrevenni...
a tésztához
- 175 g liszt
- ½ ek. cukor
- 1 kk. só
- 113 g vaj
- 50 ml jeges víz
- 440 g sütőtök püré
- 3 tojás
- 65 g barnacukor
- 3 kk. fahéj
- 1 kk. gyömbér
- ¼ kk. szegfűszeg
- 1 kk. só
- 1 tk. vanília aroma
- 175 ml habtejszín
A sütőtök püréhez kb. 1 kg sütőtökre van szükség. A sütőt előmelegítjük 200ºC-ra. A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját. Egy sütőlapot kibélelünk alufóliával, ráhelyezzük a sütőtököt, villával megszurkáljuk és 40-50 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kihűlt, kanállal kikaparjuk a belsejét és aprítógépben pürésítjük.
Míg a tök sül, elkészítjük a pitetésztát az almás pite receptjének megfelelő módon. Kinyújtjuk és belehelyezzük egy 23 cm-es piteformába úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túlnyúljon a forma peremén. A túlnyúló részt aláhajtjuk, majd az így keletkező vastagabb peremet ujjunkkal cakkosra hajtogatjuk. Hűtőbe tesszük, míg a tölteléket elkészítjük.
A sütőt előmelegítjük 220ºC-ra. A töltelékhez egy keverőtálban habverővel elkeverjük a tojásokat a cukorral.
Hozzáadjuk a kihűlt sütőtök pürét, a fűszereket és a vanília aromát, majd hozzáöntjük a tejszínt is.
A kész tölteléket beleöntjük az előkészített pitetésztába és először 15 percig, majd a hőt 180ºC-ra mérsékelve további 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe még remegősen lágy, de a szélén már szilárd, és a szélétől 5 cm-re beszúrt tű tisztán jön ki belőle. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzáadjuk a kihűlt sütőtök pürét, a fűszereket és a vanília aromát, majd hozzáöntjük a tejszínt is.
A kész tölteléket beleöntjük az előkészített pitetésztába és először 15 percig, majd a hőt 180ºC-ra mérsékelve további 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepe még remegősen lágy, de a szélén már szilárd, és a szélétől 5 cm-re beszúrt tű tisztán jön ki belőle. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.