Cinnamon Roll Apple Pie

A napokban szembejött velem ez a recept a Facebookon, és gondoltam kipróbálom. Jó ötletnek tűnt kombinálni a fahéjas csigákat az almás pitével, bár utólag rájöttem, hogy azért ez nem ilyen egyszerű. Mert a fahéjas csiga kelt tészta, és ha szokás szerint egy órát sütöm a pitét, hogy a töltelék jól átsüljön, akkor a tészta közben szénné ég. Úgyhogy mégiscsak át kellett variálnom a receptet, hogy működjön, de van még hova fejlődni, mert a végeredmény sajnos nem olyan dekoratív, ahogy azt képzeltem. 😢 Viszont finom, persze nincs nagy különbség a normál almás pitéhez képest, csak annyi, hogy a fahéj nagy része a tésztában van, nem a töltelékben. Nem lesz a kedvencünk, de egy próbát megért. Viszont ez felkeltette az érdeklődésemet a fahéjas csiga iránt, legközelebb azzal próbálkozom. 😊

Hozzávalók:
  • 350 g liszt
  • 225 g vaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 100 ml jeges víz
  • 800 g alma
  • 80 g barnacukor
  • 2 ek. citromlé
  • 3 ek. keményítő
  • olvasztott vaj
  • fahéj
A tésztát az almás piténél leírt módon összeállítjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, kis szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a barnacukrot, a citromlevet és a keményítőt. Megszórjuk egy kevés fahéjjal és jól összekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, bőségesen megszórjuk fahéjjal, majd szorosan feltekerjük.



Fél centis szeletekre vágjuk és kibéleljük vele a piteforma alját. Kézzel összenyomkodjuk, hogy mindenütt kitöltse.

Megtöltjük a töltelékkel. A másik tésztát is kinyújtjuk és az előzőhöz hasonlóan fahéjas csigákat készítünk belőle. Sütőpapírra kör alakban kirakosgatjuk (meg kell egy kicsit lisztezni, mert az olvasztott vaj miatt ragadni fog!), ráhelyezünk egy másik sütőpapírt és óvatosan kinyújtjuk a piteformánk méretére.

Betakarjuk vele a tölteléket, a tetején 4 irányba késsel bevágjuk, hogy a keletkező gőz távozni tudjon.
Hűtőben pihentetjük, amíg a sütő előmelegszik 220ᵒC-ra. 15 perc után levesszük a hőmérsékletet 180ᵒC-ra és további 45 percig sütjük.