Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 225 g vaj
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
- 100 ml jeges víz
- 800 g alma
- 80 g barnacukor
- 2 ek. citromlé
- 3 ek. keményítő
- olvasztott vaj
- fahéj
A tésztát az almás piténél leírt módon összeállítjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, kis szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a barnacukrot, a citromlevet és a keményítőt. Megszórjuk egy kevés fahéjjal és jól összekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, bőségesen megszórjuk fahéjjal, majd szorosan feltekerjük.
Fél centis szeletekre vágjuk és kibéleljük vele a piteforma alját. Kézzel összenyomkodjuk, hogy mindenütt kitöltse.
Megtöltjük a töltelékkel. A másik tésztát is kinyújtjuk és az előzőhöz hasonlóan fahéjas csigákat készítünk belőle. Sütőpapírra kör alakban kirakosgatjuk (meg kell egy kicsit lisztezni, mert az olvasztott vaj miatt ragadni fog!), ráhelyezünk egy másik sütőpapírt és óvatosan kinyújtjuk a piteformánk méretére.
Betakarjuk vele a tölteléket, a tetején 4 irányba késsel bevágjuk, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Hűtőben pihentetjük, amíg a sütő előmelegszik 220ᵒC-ra. 15 perc után levesszük a hőmérsékletet 180ᵒC-ra és további 45 percig sütjük.