Gyerekkoromban néha hétvégén volt nálunk fonott kalács, és a legszebb emlékeim közé tartozik, amikor letéptem egy-egy fonatdarabkát a foszlós, illatos kalácsból. Pár éve kerestem az interneten barhesz-receptet, és ezt találtam, szívesen idelinkeltem volna, de most már nem találom...
Évek óta sütöm, mindenki imádja, mert puha, foszlós, illatos, enyhén édes, isteni magában is. Húsvétra szinte kötelező darab, de mostanság, amióta minden kenyérfélét én sütök, majdnem minden héten megsütöm. A recept fél kiló lisztből két kalácsra szól, de pár hónapja vettem egy Dr. Oetker kenyérsütő formát, és abba pont belefér ekkora mennyiség. Egy kicsit igazítani kellett a sütési időn, de egyébként minden azonos. Gyönyörű, magas kalács lesz belőle. Ha nincs ilyen forma, akkor sütőpapírral kibélelt sima sütőlemezen két kalácsot érdemes sütni 25 perc alatt.
-
500 g liszt
-
2 ek. cukor
-
1 tk. só
-
60 g vaj
-
20 g méz
- 1 tojás
- 30 g friss élesztő
- 200 ml langyos víz
- +1 tojás a kenéshez
- egész mák a szóráshoz
A
hozzávalókat tálba öntjük, vigyázunk, hogy az élesztő
közvetlenül ne érintkezzen a sóval. Robotgép dagasztókarjával először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton szép hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha szép, homogén a tészta, felvette az összes lisztet és elválik az edény falától, kis rugalmas gombócot alkotva (kb. 6-7 perc).
Frissentartó fóliával letakarva meleg helyen (ez nekem a langyos sütő) 45 percet kelesztjük.
A
tésztát lisztezett deszkán három egyenlő részre osztjuk és a részekből
70 cm hosszú rudakat formázunk.
A rudakból fonatot készítünk.
Kizsírozott formába tesszük és konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.