Sajtos pufi

Itt az ideje végre egy sós sütinek is, ezek a sajtos golyócskák minden bulin sikert aratnak, én többnyire rögtön dupla adagot szoktam belőle csinálni. Ez egy ún. égetett tészta, ezért kicsit szokatlan az elkészítése, de nem ördöngösség. Bármilyen sajttal jó, de szerintem füstölt sajttal a legmarkánsabb a sajt-íz.

Hozzávalók kb. 35-40 darabhoz:
  • 250 ml tej
  • 80 g vaj
  • 1 tk. só
  • 160 g liszt
  • 3 tojás
  • 120 g füstölt sajt
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sajtot lereszeljük. A tejet felforraljuk a vajjal és a sóval, beleöntjük a lisztet és tovább főzzük, folyamatosan kevergetve, míg a tészta el nem válik az edény falától.

Ekkor levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk és robotgéppel egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd fakanállal a reszelt sajtot. Addig keverjük, míg homogén massza nem lesz belőle.


Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. Vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk (nekem most kicsit nagyobbacskákra sikerültek). 25-30 percig sütjük, vagy amíg szépen megpirul a teteje.