A recept Lajos Mari 66 Karácsonyi édesség c. könyvéből származik, és itt kell elmondanom, hogy nagy tisztelője vagyok Lajos Marinak. Csodálatosak a könyvei, és a receptek elronthatatlanok. De különösen ez a sorozat nagyon jó, mert az egyes munkafolyamatok is képekkel vannak illusztrálva, rengeteg ötlet, tipp és az alapreceptek is megtalálhatóak benne.
Egy-két változtatás: az eredeti receptben a sütemény tetején még cukormáz is van, ezt én elhagytam, és a cukrot (eredetileg 180 g) is csökkentettem egy hajszálnyit, mert nem szeretjük a túl édeset. Lenne még benne egy plusz tojássárgája, sütöttem már vele is, nélküle is, nem érzek nagy különbséget, úgyhogy ezt is elhagytam.
Az első időkben elég hosszadalmas volt ennek a süteménynek az előkészítése, mert az almát apró kockákra kell vágni, a diót szintén apróra, és a gyömbért le kell reszelni. Ez utóbbi mindig kínszenvedés volt, egészen addig, amíg be nem szereztem egy gyömbérreszelőt. Ezzel viszont egy pillanat alatt sikerül. A dió apróra vágását is komolyan vettem és szépen, egyenként, kis darabokra vágtam őket, ami legalább 20 percig eltartott. 😅Most már aprítógépbe rakom és pár másodperc alatt az is készen van.
Nagyon finom, különleges sütemény, érdemes kipróbálni.
- 250 g finomliszt
- 1 kk. sütőpor
- 1 közepes alma
- 100 g dió
- 50 g friss gyömbér
- vaj a formához
- liszt a formához
- 125 ml tej
- 125 g vaj
- 150 g cukor
- 2 tojás
- 1 tk. rumaroma
A sütőporral elkevert lisztbe belekeverjük az apróra felkockázott almát, a durvára vágott diót és a lereszelt gyömbért.
A gyümölcskenyér (vagy őzgerinc) formát kikenjük vajjal, beszórjuk liszttel, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd apránként hozzáadjuk a langyos tejet és a rumaromát. Több részletben belekeverjük a lisztes-almás-diós keveréket.
A gyümölcskenyér (vagy őzgerinc) formát kikenjük vajjal, beszórjuk liszttel, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd apránként hozzáadjuk a langyos tejet és a rumaromát. Több részletben belekeverjük a lisztes-almás-diós keveréket.
Pár percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.