Gyömbérkenyér

A karácsonyi időszak már elmúlt, de - mint a napokban az egyik kolléganőm megjegyezte - bejglit sem csak karácsonykor lehet enni, szóval ez itt most egy karácsonyi sütemény receptje. Gyümölcskenyér, melynek a fűszerességét a friss gyömbér adja, az almadarabkáktól pedig nedves és puha marad a tészta. 
A recept Lajos Mari 66 Karácsonyi édesség c. könyvéből származik, és itt kell elmondanom, hogy nagy tisztelője vagyok Lajos Marinak. Csodálatosak a könyvei, és a receptek elronthatatlanok. De különösen ez a sorozat nagyon jó, mert az egyes munkafolyamatok is képekkel vannak illusztrálva, rengeteg ötlet, tipp és az alapreceptek is megtalálhatóak benne.
Egy-két változtatás: az eredeti receptben a sütemény tetején még cukormáz is van, ezt én elhagytam, és a cukrot (eredetileg 180 g) is csökkentettem egy hajszálnyit, mert nem szeretjük a túl édeset. Lenne még benne egy plusz tojássárgája, sütöttem már vele is, nélküle is, nem érzek nagy különbséget, úgyhogy ezt is elhagytam.
Az első időkben elég hosszadalmas volt ennek a süteménynek az előkészítése, mert az almát apró kockákra kell vágni, a diót szintén apróra, és a gyömbért le kell reszelni. Ez utóbbi mindig kínszenvedés volt, egészen addig, amíg be nem szereztem egy gyömbérreszelőt. Ezzel viszont egy pillanat alatt sikerül. A dió apróra vágását is komolyan vettem és szépen, egyenként, kis darabokra vágtam őket, ami legalább 20 percig eltartott. 😅Most már aprítógépbe rakom és pár másodperc alatt az is készen van.
Nagyon finom, különleges sütemény, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:
  • 250 g finomliszt 
  • 1 kk. sütőpor 
  • 1 közepes alma 
  • 100 g dió 
  • 50 g friss gyömbér 
  • vaj a formához 
  • liszt a formához
  • 125 ml tej
  • 125 g vaj
  • 150 g cukor
  • 2 tojás 
  • 1 tk. rumaroma

A sütőporral elkevert lisztbe belekeverjük az apróra felkockázott almát, a durvára vágott diót és a lereszelt gyömbért. 

A gyümölcskenyér (vagy őzgerinc) formát kikenjük vajjal, beszórjuk liszttel, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd apránként hozzáadjuk a langyos tejet és a rumaromát. Több részletben belekeverjük a lisztes-almás-diós keveréket. 

Formába öntjük és 55-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy tényleg átsült-e.
Pár percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.