Banánkenyér

Ez egy olyan amerikai sütemény, amit kevésbé ismernek itthon. A szegfűszeg és a fahéj miatt olyan érzése van az embernek, mintha mézeskalácsot sütne, de ez egészen más, gyümölcskenyér, ami puha, nedves tésztájú és ellenállhatatlanul banános. Nem sütöttem még sokszor, de már az első alkalommal annyira szuper lett, hogy azonnal bekerült a kedvencek közé. Ez is egy olyan recept, amit több receptből, és az ahhoz fűzött hozzászólásokból ollóztam össze és a cukrot az eredeti recepthez képest drasztikusan csökkentettem (az amerikai receptek mindig túl édesek az én ízlésemnek). Nagy előnye, hogy pillanatok alatt összerakható, egyszerű kevert tészta, és a sütés alatt a lakás megtelik a fantasztikus sült banán-illattal. :) 

Hozzávalók egy gyümölcskenyér formához:

  • 115 g vaj
  • 100 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 200 g liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor 
  • csipet só
  • 1 kk. fahéj 
  • ½-½ kk. szegfűszeg és szerecsendió
  • 125 g tejföl
  • 50 g dió
  • 200 g banán pürésítve (ez kb. 3 közepes banán)

A sütőt előmelegítjük 175°C-ra. A vajat krémesre keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliával enyhén kihabosított tojásokat, majd a sütőporral, szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet. 
Ezután keverjük hozzá a tejfölt, majd az apróra vágott diót és a banánpürét (utóbbi kettőt aprítógépben pár másodperc alatt elő lehet készíteni). 
Kizsírozott formába töltjük és 60 perc alatt készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy tényleg átsült-e.